Pasaulinės veiklos dienos Žalgirių gimnazijoje (Sveikos mitybos diena)


„Reikia valgyti tam, kad gyventum, bet ne tam, kad valgytum.“ (Ciceronas)

Lapkričio 7-osios renginiai Žalgirių gimnazijoje skirti sveikos mitybos skatinimui, pagrindinių sveikos mitybos įgūdžių ugdymui. Tai jau ketvirtoji vykdomos tarptautinės akcijos „World Days of Action“ diena, kuri sutapo su Europos sveikos mitybos diena.

Sveikai maitinantis labai svarbu suvartoti tinkamą kiekį būtiniausių maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių druskų ir vitaminų. Pagrindiniai netinkamos mitybos padariniai yra viršsvoris arba pernelyg didelis liesumas (anoreksija). Netinkamai maitinantis išderinama viso organizmo veikla, tuomet jau atviras kelias įvairioms ligoms.

Technologijų mokytojos Sigita Bartušienė ir Nijolė Norgilienė jau daugelį metų gimnazijoje propaguoja sveiką gyvenimo būdą, skatina laikytis sveikos mitybos pagrindų ir principų. Jos jau daugelį metų organizuoja sveiko maisto parodą – degustaciją, kuri bendruomenėje mėgiama ir laukiama.

b

Šiandien, lapkričio 7 dieną, technologijų mokytojos vėl pakvietė į skanią, kvapnią, gundančią, gardžią, sveikuolišką „Sveikos mitybos patiekalų“ parodą – degustaciją. Patiekalus gamino ir pristatė I–II klasių mokiniai. Patiekalai buvo ruošiami laikantis tam tikrų reikalavimų, turėjo atitikti pagrindinius sveikos mitybos principus, turėti sudėtinių dalių ir gaminimo proceso aprašymą.

Atskubėję moksleiviai, mokytojai nuoširdžiai gėrėjosi ir grožėjosi estetiškai pateiktu maistu. Patiekalų gausa ir įvairovė nuteikė maloniai: smalsiai apžiūrinėjo, ragavo, išsakė nuomones, pasiėmė patikusio patiekalo receptuką. Parodos metu vyko lankytojų apklausa: „Ką renkiesi tu?“. Vienas teiginys skelbė, kad „gyvenu tam, kad valgyčiau“, o kitas – „valgau tam, kad gyvenčiau“. Reikėjo pasirinkti vieną variantą. Suskaičiavus rezultatus paaiškėjo, kad 94 % lankytojų valgo tam, kad gyventų. Labai džiugu.

 Prisiminkime ir laikykimės pagrindinių sveikos mitybos taisyklių:

 valgykime kuo įvairesnį maistą;
valgant kuo ilgiau kramtykime maistą;
venkime užkandžių ir greito maisto;
vartokime kuo daugiau šviežių maisto produktų;
valgykime daug daržovių, vaisių ir grūdinių produktų;
rinkimės produktus, kuriuose yra kuo mažiau konservantų, dažiklių, saldiklių;
nepersivalgykime, bet ir nebadaukime;
saikingai vartokime cukrų ir druską;
venkime kavos ir alkoholio;
gerkime pakankamai vandens (rekomenduojama 1,5–2 litrus per dieną). 

Technologijų mokytojas Aivaras Lobinas su I–II klasių moksleiviais iš ekologiškų medžiagų gamino indus maisto produktų laikymui. Mokytojas išsamiai papasakojo apie vykdomą veiklą: „..mediena puiki ekologiška  medžiaga. Indus galima gaminti iš įvairios medienos, maisto laikymui netinka tik spygliuočių mediena. Dažniausiai naudojama beržo, ąžuolo, klevo, drebulės, liepos ir kitų lapuočių mediena. Jau senovėje lietuviai medų laikydavo iš liepos pagamintuose indeliuose. Moksleiviams patiko gaminti lėkštes, puodelius, pjaustymo lenteles, dubenėlius, šaukštus, menteles… Lėkščių, dubenėlių, puodelių gamybai buvo naudojamos medžio tekinimo staklės. Ištekinama dirbinio išorinė forma ir vidinė dalis, po to šlifuojama. Pjaustymo lentelių, mentelių gamybai naudojome ąžuolo, uosio, beržo lentas. Medinių dirbinių, kurie liečiasi su maisto produktais, nerekomenduojama dažyti ar lakuoti cheminiais dažais. Galima naudoti tik gamtinės, augalinės kilmės dažiklius, vašką. Mokiniai naudojosi įvairiais medžio apdirbimo įrankiais: pjūklais, kaltais, obliais, gręžimo, šlifavimo, tekinimo staklėmis. Džiugu matyti, kaip mokinių rankose dirbiniai įgauna įvairias formas… “

Nuo mitybos priklauso mūsų savijauta, sveikata, išvaizda, gyvenimo kokybė, todėl norint, kad visi šie požymiai būtų tik geriausi, reikia sveikai maitintis. Valgykime sveiką, subalansuotą maistą iš ekologiškų medžiagų pagamintų indų ir būkime sveiki!

Penktadienis – „Arbatos diena“…

Nuotraukos
                          Regina Genienė, Žalgirių gimnazija